Pesticider i Koldings grundvand: ”Fortidens synder indhenter os”

TREFOR fortynder forurenet vand med rent drikkevand for at holde sig under kravværdien for desphenylchloridazon i drikkevand. Foto: Mikkel Handberg.

TREFOR har fundet pesticider i deres vandboringer, som er over kravværdien i Kolding Kommune. TREFOR har ansøgt kommunen om mulig kulfiltreringsrensning, men det kræver ændringer i kommunens plan for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsformand Jørn Chemnitz mener, at problemet ligger hos regeringen.

Af Mikkel Nyeland Handberg

TREFOR har fundet pesticider ved tre boringer i Kolding Kommune. Fundet af stoffet desphenylchloridazon er sket ved Trudsbro- og Søndre Vandværk. Et af fundene ved Trudsbro Vandværk overstiger kravværdien for rent drikkevand. For at overholde kravværdierne, har TREFOR været nødt til at fortynde pesticiderne i det rene grundvand.

Derfor har TREFOR ansøgt kommunen om midlertidig rensning med kulfiltrering. Kolding kommunes nuværende plan for grundvandsbeskyttelse indebærer nemlig kun en simpel vandbehandling i form af iltning og sandfiltrering.
Ansøgningen er på dagsordenen onsdag den 8. marts i byrådsudvalget for natur, miljø og klima.

Fakta
Desphenylchloridazon er et nedbrydningsprodukt af ukrudtsmidlet chloridazon.
Stoffet blev særligt benyttet ved produktion af rødbeder, løg og roer. Stoffet blev benyttet fra 1964 indtil det blev forbudt i 1996.
I Danmark er kravværdien for desphenylchloridazon i drikkevandet 0,1 µg/l.

Lægger ikke op til bekymring

Seniorforsker i geokemi Anders Risbjerg Johnsen ved GEUS, ser ikke fortynding som et problem for borgerne i Kolding, så længe, at man fortynder det forurenede vand, så man overholder kravværdierne.
Til spørgsmålet om, hvorfor man hellere vil filtrere det forurenede vand, svarer forskeren:

”Den vigtigste grund er nok, at det ofte vil være svært at finde tilstrækkelig rent vand at fortynde med. Så kan en rensning af vandet blive nødvendig”.  

Han mener ikke, at borgerne i Kolding skal være bekymrede lige nu, men Anders Risbjerg Johnsen forudser fremtidige udfordringer:

”Det vil blive tilfældet flere og flere steder, efterhånden som vi opdager flere stoffer, som skal regnes med, når vandet fortyndes under kravværdien. Der vil være nogle steder, hvor det kan blive svært at finde tilstrækkelig med rent vand, og hvor man derfor må rense vandet.”

Udvalgsformand skælder regeringen ud

”Selvfølgelig skal vi have en bekymring for vores drikkevand, og det er også derfor, at Christiansborg nu må se at komme i arbejdstøjet og handle, fordi vi kan på kommunalt plan ikke stille noget op.” 

Sådan fortæller Jørn Chemnitz (SF), formand for udvalget Natur, Miljø og Klima i Kolding byråd. Udvalget arbejder i øjeblikket med TREFOR’s ansøgning om midlertidig rensning gennem kulfiltrering. Chemnitz bekræfter, at der er lagt op til en midlertidig løsning med kulfiltrering i fem år, men at de overhovedet er nødsaget til udvidet vandbehandling, er ikke kærkomment:

”Vi har en politik i Danmark om, at vi ikke skal rense os ud af problemerne. Vi skal sikre, at der er rent vand. Men vores grundvand er under et stort pres. Derfor er det brandirriterende, at de grundvandsparker, som den tidligere regering sammen med støttepartierne var klar til at søsætte, ikke er nævnt i det nye regeringsgrundlag”, fortæller Jørn Chemnitz.

Midt i arbejdet om en ny Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan, som skal gælde frem mod 2031, føler byrådspolitikeren sig bundet på hænder og fødder:

”Det er Christiansborg som skal udstikke de store retningslinjer, som gør, at vi virkelig kan få beskyttet drikkevandet. Vi kan agere indenfor den lovramme, men det er også den, som begrænser os så gevaldigt.”