Nyd din gin & tonic med ren samvittighed: Kolding-destilleri producerer klimavenlig-gin

Trolden Destilleri & Bryghus lægger fokus på, at gøre noget godt for miljøet i deres bæredygtige gin. Ifølge den koldingensiske indehaver, ville det være “hovedløst” ikke at følge den grønne bevægelse.

Af Magnus Illum


Foran destilleriets indgang slår man ikke græsset for at forbedre biodiversiteten.
Foto: Magnus Illum

Nord for Kolding midtby bobler det med bæredygtig gin-essens i Trolden Destilleri & Bryghus’s 70-liters kobbertanke. I disse tanke bliver der i øjeblikket produceret bæredygtigt gin, som bliver lavet på danske økologiske urter.

Men sådan har det ikke altid været.

“Vi startede med at lave Copperpot Gin SUSTAIN for at følge med tiden. Før lavede vi kun traditionel gin med urter og frugter, fra nær og fjern. Etisk, forretningsmæssigt og faktisk også smagsmæssigt kan en dansk økologisk gin sagtens betale sig,” siger indehaver Michael Svendsen.

Troldens Copperpot Gin SUSTAIN adskiller sig fra den traditionelle gin ved udelukkende at bruge danske botanicals i fremstillingen.

Botanicals:
Botanicals er de urter, blomster og frugter man tilsætter ginnen under fremstillingen. I Copperpot Gin SUSTAIN er der kun tilsat de danske botanicals: citronverbena, enebær, rosmarin og lakridsurt.

“Vi sparer på ressourcerne ved at benytte botanicals, som vi kan transportere fra vores nærområde”, siger Michael.

For at følge den grønne tanke til dørs, bruger distelleriet overskuddet fra salget af Copperpot Gin SUSTAIN til at købe skovbeviser af Naturfonden. Sidste år blev det til et skovbevis på 214 kvadratmeter.

Et skovbevis sikrer, at de frikøbte kvadratmeter af skoven overlades helt til naturen og beskyttes, så der ikke må sprøjtes, gødes eller fældes træer på arealet.

Trolden Copperpot Gin SUSTAIN. Foto: Magnus Illum.

Grøn bevægelse i hele Kolding

Spørger man Karin Raaby, klima- og miljømedarbejder i Kolding Kommune, er der en stor interesse blandt borgerne for grønne og bæredygtige initiativer. Hun peger først og fremmest på, at man opdrager børn og unge om vigtigheden ved bæredygtige handlinger:

”Børn og unge bliver i Kolding Kommune opdraget og uddannet til at forstå, hvad bæredygtighed er, og hvorfor det er vigtigt at bruge naturens ressourcer med omtanke.”

Hun henviser til initiativer som “Bliv glad for klimamad”, hvor familier mødes i ‘Bæredygtighedshuset’, midt i Kolding by, og lærer at lave mad med bælgfrugter.