Fædre i Bjert skaber socialt fællesskab om barsel

I den gamle købmandsforretning Vinduet i Bjert har en lille gruppe fædre sat sig for at lave et socialt fællesskab for fædre, som er på barsel – en tendens som flere fædre i hele landet benytter sig af.

I Vinduet i Bjert samles fædre og børn hver anden uge til kaffe og hygge. Foto: Filippa Andrea Lawson

Af Filippa Andrea Lawson

Den barslende far Emil Skrædderdal har sammen med tre andre fædre fra Bjert i Kolding Kommune startet en barselsgruppe for fædre, som gerne vil have mere ud af deres barsel. Formålet med gruppen er at skabe nogle gode relationer mellem børn og fædre. 

Et sted, hvor alle skal føle sig velkommen

I Vinduet mødes fædrene til en snak om barsel og alt mellem himmel og jord. Allerede før sin barsel vidste Emil Skrædderdal, at han ville skabe et fællesskab, hvor fædre kunne mødes og danne sociale relationer:

”Børnene binder folk sammen,” fortæller han, og tilføjer, at det er en god måde at skabe kontakt til hinanden på i det lille bysamfund, Bjert.

For ham er det vigtigt, at alle fædre skal føle sig velkommen i Vinduet:

”Gruppen er også for de mænd som tænker: ´hvorfor fanden skal jeg være her og passe på den her unge?´” fortæller Emil Skrædderdal. Han mener, at det er vigtigt, at fædrene kan finde et rum, hvor de kan være sammen om de ting, der ellers normalt har været forbeholdt kvinder. 

Flere fædre har behov for at dele deres oplevelser 

En undersøgelse udarbejdet af Far For Livet viser, at fædre i stigende grad har behov for at tale med andre fædre om deres erfaringer og oplevelser, når de er på barsel. Tallene viser, at 76 procent af de adspurgte fædre, som har deltaget i fædregrupperne, har fået skabt et rum, hvor de kan tale fortroligt med andre fædre om deres oplevelser som far.