Mangel på arbejdskraft skaber usikkerhed om fjernvarmeprojekt i Kolding Kommune

Borgerne i Almind, Viuf, Vester Nebel og Ågård/Gravens krydser fingre for, at projektet med at få naturgas erstattet af fjernvarme bliver til noget. Dansk fjernvarme og TREFOR fortæller, at arbejdsmangel gør det svært for varmeselskaberne at få fat i entreprenører.

Af David Carlsen

Det er varmerør som disse, der skal graves ned i området i den nordlige del af Kolding Kommune Foto: TREFOR

TREFOR Varme får i næste uge et bud på priserne til udrulning af fjernvarme i Almind, og hvis alt går efter planen, følger tilbud på fjernvarme udrulning i Viuf, Vester Nebel og Ågård/Gravens snart efter. Det er målet for over halvdelen af borgerne i den nordlige del af Kolding Kommune.

Lige nu får borgerne deres varme fra naturgas, hvilket både er dårligt for miljøet og for pengepungen. Ifølge tal fra Dansk Fjernvarme, lå gennemsnitsprisen for naturgas i januar 2023 på ca. 35.000 kr. om året i, imens prisen for fjernvarme lå lige omkring 15.000 kr. om året.

Derfor har over halvdelen af borgerne i de fire lokalområder tilsluttet sig et projekt, om at få omlagt varmen fra naturgas til fjernvarme. Borgerne venter utålmodigt på svar fra TREFOR senere på måneden.  

Borgerne frygter, at fjernvarmeprojektet bliver dyrere end forventet, når der i næste uge lander en prissætning på projektet. Laura Ellebæk Møllerskov, der fungerer som bindeled mellem TREFOR og borgerne i de fire bydele, siger, at hun også fornemmer stigende usikkerhed blandt borgerne:

 ”Det er klart, at der er en vis usikkerhed og utålmodighed. Der sidder borgere med gasfyr, som er afhængige af, at TREFOR overholder deres aftaler.”

”Vi kan se på markedet, at priserne ser betydeligt dyrere ud nu”

Helge S. Hansen, som er projektchef for TREFOR, medgiver, at der kan være en usikkerhed, hvad angår prisen på projektet, da det er lang tid siden, at TREFOR beregnede priserne for at blive koblet på fjernvarmesystemet:

”Det vi kan se i markedet, er, at priserne ser betydeligt dyrere ud nu, end de gjorde for trekvart år siden, men vi tager ikke stilling til noget, før vi har fået priserne.”

Derfor tør TREFOR heller ikke spå, om de priser, der lander på bordet en gang i næste uge.

TREFOR har krævet, at mindst halvdelen af borgerne i området skriver under på, at de gerne vil have omlagt til fjernvarme, for at gennemføre projektet. Den opbakning blev dokumenteret i januar. Hvis det viser sig, at projektet bliver dyrere end forventet, har borgerne mulighed for at trække deres tilslutning tilbage – og så er projektet igen på usikker grund.

I værste fald kan entreprenørerne konkludere, at de ikke har kapacitet til at udføre projektet:

 ”Hvis ikke der er kapacitet, eller priserne er helt forkerte, så er vi måske nødt til at vente nogle måneder, og så sende projektet til udbud igen,” lyder det fra Helge.

Indtil videre forventer TREFOR at holde sig til tidsplanen for projektet og undgå forsinkelser.

Et landsdækkende brancheproblem

Problemet med manglende arbejdskraft, er noget man oplever på landsplan. Sådan lyder det fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme:

”De enkelte selskaber, som skal udrulle fjernvarmen, møder den første flaskehals, når de skal skaffe arbejdskraft,” lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Den store efterspørgsel skyldes bl.a., at man på landsplan gerne vil bevæge sig væk fra brugen af naturgas, hvilket skaber en ubalance i forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Tal fra forsyningstilsynet viser, at priserne på fjernvarme steg i perioden fra august 2021 og august 2022. På den måde følger priserne på fjernvarme den øvrige udvikling, men prisen på fjernvarme stiger altså ikke i samme grad som priserne på naturgas, lyder det fra Dansk Fjernvarme:

”Fjernvarmeprisen udvikler sig, men den udvikler sig langsommere, og den er mere robust end eksempelvis naturgas.”

Tilbage i Kolding kommune krydser de fingre for, at prisen bliver til at acceptere. Hvis aftalen ender med ikke at blive til noget, vil borgerne være tilbage, hvor de startede. Dermed vil de være nødt til finde et andet alternativ til fjernvarme.