250-års jubilæum: ”Der findes ingen anden by som Christiansfeld”

Søstrehusets grundsten blev lagt den 1. april 1773. I dag er det stadig en central bygning i Christiansfeld. Foto: Mikkel Handberg

Af Mikkel Handberg

Den 1. april fylder Christiansfeld 250 år. Det bliver fejret med arrangementer hele året rundt.

Koncerter, festgudstjenester og jubilæumsudstillinger er alt sammen noget, som borgerne i Christiansfeld kan se frem til, når byen runder 250 år den 1. april.

Jubilæet skydes i gang i Christinero-haven efterfulgt af en gåtur til byen sammen, imens et jazz-orkester spiller. I byen vil der blive holdt en højtidelighed på kirkepladsen, hvor der vil blive spillet musik og sunget salmer. Efterfølgende vil der være pølser og øl ved Prætorius-torvet. Brødremenighedens forstander, Käte Thomsen, håber på at hele byen og dens forretninger vil støtte op om jubilæet. Når det kommer til jubilæet lægger Käte Thomsen vægt på byens kulturarv:

”Brødremenigheden har grundlagt Christiansfeld. Byen er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste, fordi den stadig er en levende menighed, og de gamle værdier er bibeholdt. Som de gamle bygninger og de lige gader. De værdier tror jeg stadigvæk, er vigtige for byen.”

Lokalsamfundet står for fejringen

Brødremenighedens Hotel står klar til jubilæumsgæster. Foto: Mikkel Handberg

Brødremenigheden har været i tæt kontakt med byens hotel om jubilæumsfejringen. Hotellets direktør, Helge Gellert, fortæller, at hotellet vil stå klar til gæster med kaffe og dejlig mad. Hotellet er lige nu i gang med at arrangere en jubilæumsmiddag.

Et af jubilæumårets højdepunkter bliver, når Brødremenigheden i samarbejde med Museum Kolding til sommer åbner dørene for en helt særlig jubilæumsudstilling. Udstillingen vil tage de besøgende tilbage til byens spæde begyndelse, for at de endnu tydeligere kan mærke byens DNA, når de igen går derfra.

En helt særlig by

”Der findes ingen anden by som Christiansfeld,” fortæller indbygger Mary Jensen med stolthed i stemmen. Hun henviser til byens særlige grundlæggelse, men lige så meget til det fællesskab, som brødremenigheden giver byen: ”Det er en hjertereligion. En åben menighed”.

Christiansfeld er udover brødremenigheden berømt for herrnhut-stjernen og byens honningkager.