Kolding Kommune indfører ny affaldssortering – starter med forsøg i Vester Nebel

Kolding Kommune laver en forsøgsordning i Vester Nebel, hvor en række husstande skal være forsøgskaniner på den nye affaldssortering, som Kolding Kommune vil sætte i værk. En affaldssortering der kommer til at koste borgerne flere penge, og kræver oplysning fra kommune til borger, fastslår repræsentant fra Sønderborg Kommune. 

Skrevet at Asger Borup Tjell

Affaldssortering på Kolding Bibliotek. Foto af Asger Tjell

I Kolding Kommune er man nu gået i gang med at få affaldssorteringen ud blandt borgerne. Flere kommuner, blandt andet Sønderborg Kommune, har været i gang længe, og kommer med et venligt råd til Kolding Kommune: kommunikation er vejen frem. 

Endelig i gang

I Vester Nebel i Kolding Kommune er der indført et forsøgsprojekt, hvor udvalgte husstande skal affaldssortere de ti affaldstyper, som regeringen har bestemt. Forsøgsprojektet er forventet færdigt i slutningen af 2023. 

”Efter den forsøgsperiode regner vi med at rulle det ud i hele kommunen,” fortæller byrådsmedlem for Kolding Kommune, Filip Bekic Bladt (A).

Filip Bladt forventer også, at det bliver dyrere for borgerne med den nye ordning, da det i sidste ende er dem, der betaler for de ekstra affaldsspande. Borgerne får tre affaldsspande med den nye ordning. Før havde de én.

De ti typer affald der skal sorteres efter den nye ordning

Der kan nemt opstå rygter

Byrådsmedlem fra Sønderborg Kommune Daniel Staugaard (V) opfordrer Kolding Kommune til tydeligt at kommunikere med borgerne. Han fortæller:

”Hvis man ikke får forklaret folk formålet med at sortere affaldet, så går det galt. De skal vide, at det, de gør, gavner.” 

Daniel Staugaard fortæller videre, at der nemt kan opstå rygter blandt borgerne. Det kan for eksempel være rygter om, at det sorterede skrald bliver kastet i ét stort hul i skraldebilerne. Daniel Staugaard gør opmærksom på, at disse rygter ikke har noget på sig, og at det er vigtigt, at kommunerne er gode til at fortælle det til borgerne.