Bekymret borger frygter forurenet spildevand ledt ud i Lillebælt, men vandet er renset, fortæller direktør for BlueKolding 

Nye vand- og jordbundsprøver skal klarlægge, om det udledte spildevand i Lillebælt, forurener naturen, når den gamle rørledning ikke kan følge med grundet store mængder regnvand. Borger og BlueKolding undersøger sagen – prøveresultaterne er klar i næste uge.

Henning Nielsen er især bekymret for jordbunden og træerne i området ved spildevandsudledningen. Foto: Filippa Lawson

Af Filippa Andrea Lawson

Borgeren Henning Nielsen fra Sønder Stenderup i Kolding Kommune frygter, at det rensede spildevand fra BlueKoldings centralrensningsanlæg forurener naturområdet mellem Løverodde strand og Gammel Ålbo ved Lillebælt, når det gennem en spildevandsudledning i området kommer tilbage til naturen. Bekymringen delte han på Facebook i sidste uge med opbakning fra flere borgere i området:

”Jeg kan bare se, at det ser beskidt ud og lugter ad helvede til,” fortæller den bekymrede borger Henning Nielsen. Rørledningen, der skal føre spildevandet ud i naturen, kan ikke følge med, når det regner i området. Han mener at kunne se, at spildevandet ikke bliver ordentligt renset, inden det føres tilbage til naturen. Henning Nielsen fortæller, at han flere gange har fundet hygiejnebind, kondomer og sågar en hårkam i området omkring spildevandsudledningen.  

96 procent rent spildevand

Direktør for BlueKolding, Per Holm, mener også at rørledningen, der blev etableret i slutningen 70´erne, ikke kan følge med, når der falder nedbør i området, grundet klimaforandringerne. Han mener bestemt ikke, at spildevandet skulle være forurenet. Det rensede spildevand, der udledes i naturen, er 96 procent rent, når det har været igennem de mange processer i rensningsanlægget, BlueKolding:

”Udløbsvandet er klart som drikkevand, mens indløbsvandet ligner mudder,” fortæller Per Holm. Han forklarer, at spildevandet ikke lugter, men at der kan opstå en lugt af rådne æg, som følge af svovlbrinte, hvis der opstår iltfattige forhold i kloaksystemet. I rørledningerne skal der være et undertryk, som skal forhindre den grimme lugt ved iltning, men nogle gange kan der være en fejl i kloakken.

Vil ikke udelukke affald

Per Holm forklarer, at rensningsanlægget som det første grovsorterer spildevandet for ting som måtte havne i kloakken. Det sker ved et mekanisk anlæg, hvor vandet løber igennem en 3 millimeter spalte, som blandt andet sorterer hygiejnebind, kondomer og rotter fra. Han fortæller dog også, at han ikke kan udelukke, at enkelte ting slipper gennem spalterne i anlægget:

”Det man hiver af hygiejnebind, er en slags glat plastik, og hvis man smider det i toilettet i stedet for skraldespanden, så kan det godt have tendens til at ryge med ud gennem hele systemet,” fortæller han. Per Holm og BlueKolding vil ikke stå på mål for, at der ikke en gang imellem kan komme affald ud i naturen fra anlægget. Han vil dog gerne stå på mål for, at spildevandet er 96 procent rent, samt at det rensede spildevand lever op til kravene som miljømyndighederne stiller. Hertil tilføjer han, at BlueKolding kun udleder halvt så meget fosfor og kvælstof, som kravene tillader, når det forlader rørledningerne.

Afventer prøvesvar

Henning Nielsen fortæller, at han selv har været ude og foretage vandprøver i området, når det har stået under vand. Prøverne er sendt til virksomheden Eurofins i Vejen, som skal foretage analyser af vandet. Spildevandet skal analyseres for stoffer som LAS, PAH og MPE, som findes i vaskemidler og boligforurening. Alle er miljøskadelige og svære at få renset væk, fortæller Henning Nielsen. Han har samlet givet 5000 kroner for at få vandet analyseret:

”Det er min pris for at lave rag i den,” siger han og griner.

BlueKolding har også fået foretaget prøver af jordbunden i området, som de forventer svar på i næste uge. Per Holm forklarer, at det kan være svært at sige, hvad prøverne vil vise, da jorden i forvejen kan indeholde tungmetaller og miljøfremmede stoffer som ikke er godt for naturen.

Per Holm og BlueKolding afventer godkendelse til en supplerende rørledning, som dermed vil mindske overbelastningen, når der falder meget nedbør i området. BlueKolding forventer, at godkendelsen er klar i 2024.