Splittelse i Kolding byråd: ”Han hyler som en gris, der bliver trukket i halen”

Søren Rasmussen (DF) føler sig uberettiget ”holdt ude” af forhandlinger, af de andre i byrådet. Søren Rasmussen anklager i et Facebook-opslag sine byrådskolleger i Kolding for, at vil spare og forværre situationen for ældre, handicappede og syge. 
Dette afviser flere af hans byrådskolleger, og kalder det populistisk snak. 

Det er inde på Kolding Kommunes kontorer, dramaet udspiller sig

Skrevet af Asger Borup Tjell

Normalt er der en bred enighed på sundheds-og ældreområdet, blandt byrådsmedlemmerne i Kolding Kommune. 23 til 24 ud af de 25 politikere er normalt enige om tiltag, og gennem forhandling og kompromiset magt når de til enighed. Der har dog siden kommunalvalget i 2021, været én der har stået udenfor. Nemlig Dansk Folkepartis Søren Rasmussen. Han anklager byrådet for uberettiget at holde ham ude. 

Søren Rasmusens Facebookopslag

Én mod alle, alle mod én

Ifølge Jørn Chemnitz fra SF, er Søren Rasmussens udtalelser og anklager noget vrøvl. 

”Han brokker sig,” lyder det fra Jørn Chemnitz. 

Chemnitz mener ikke, at Søren Rasmussen bliver holdt udenfor – tværtimod. 
Han peger på, at udover Søren Rasmussen som 2. viceborgmester også varetager flere udvalgsposter. 

Jørn Chemnitz peger på, at det er svært at lave politik med en, der konstant sætter sig i opposition mod det, byrådet forsøger at vedtage. 

”Han hyler som en gris, der bliver trukket i halen.”

Sådan lyder det fra Jørn Chemnitz om, hvordan han oplever Søren Rasmussens kritik af byrådet. Men Jørn Chemnitz er ikke den eneste byrådspolitiker med denne oplevelse af Søren Rasmussen.

Folmer Krogh fra Socialdemokratiet kan nikke genkendende til Chemnitz’ beskrivelse af Søren Rasmussen. Krogh udtaler: 

”Vi er jo ikke engang færdige med udvalgsarbejde, inden han lægger noget ud på Facebook om, hvor kolde vi er.” 

Både Folmer Krogh, Merete Due (RV) og Poul Fremmelev (S) medgiver alle, at Søren Rasmussen står alene med sine holdninger og meninger, til de andre byrådsmedlemmer. Folmer Krogh og Poul Fremmelev vil dog ikke gå så langt som at sige, at han bliver holdt ude. 

”Han ønsker jo ikke, at være med til at foretage besparelser på nogle områder. Så kan man jo heller ikke være med til at bruge de penge, de besparelser giver”, fortæller Paul Fremmelev. 

Merete Due (RV) fortæller, at det, at være ude af en forhandling, hvis ikke man vil være med til besparelserne, er en politik, som Søren Rasmussen selv har brugt imod andre byrådspolitikere. 

Paradoksalt mener ingen af politikerne, at der er dårlig stemning i byrådet. Tværtimod, peger de på, at alle kommer fint ud af det med hinanden. 

Søren Rasmussen står dog med lidt en anden opfattelse.

Ifølge Roger Buch, Ph.d i statskundskab og forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det ikke normalt, at der kommer så hård kritik fra andre byrådsmedlemmer. 

Kan ikke genkende kritikken

Søren Rasmussen kan ikke nikke genkendende til kritikken. 
Han peger på, at DF er vant til at samarbejde. 

”Vi har jo ikke noget problem med at samarbejde. Det er jo fordi man ikke ønsker det”, forklarer Søren Rasmussen og tilføjer: 

”Jeg synes, at der generelt er sådan en mistillid og snakken i krogende, så man ikke ved, hvor man har hinanden. Der er ikke fornuft og godt samarbejde – det er ærgerligt, og det er vi ikke vant til.” 

Søren Rasmussen kan heller ikke nikke genkendende til udlægningen om, at han ikke ønskede, at være med til forhandling af besparelser. Søren Rasmussen fortæller, at efter han havde forladt forhandlingsbordet, var emnerne alligevel oppe til forhandling. 

”Man sagde til os, at vi ikke kunne forhandle de her besparelser på ældreområdet, et nyt stadion og om størrelsen af de her besparelser, og derfor skulle vi forlade de her forhandlinger.” 

At Søren Rasmussen i dag kun sidder på en formandspost, nemlig formandsposten for seniorerudvalget, tyder også på et dårligt arbejdsklima i byrådet. Roger Buch peger dog på, at det er nemt at tage en formandspost fra en byrådspolitiker. At alle formandsposter ikke er taget fra Søren Rasmussen, tyder på at der er bare en smule samarbejdsvillighed i byrådet.