Uro i skatepark bekæmpes med nyt hegn

I Kolding har man ved den lokale skatepark opsat et nyt hegn, der slår ned på den uro, som har præget parken i flere år. Hegnet skal hindre unge uromagere i at hænge ud på skatebanen, hvor de gennem en længere periode har skabt utrygge rammer med spraymaling, knuste glasflasker og rygning til gene for lokale skatere.

Hegnet er en udvidelse af det gamle hegn, der kun dækkede den ene ende af skateparken. Foto: Peter Overgaard Rodin.

Af Peter Overgaard Rodin

På hjørnet mellem Brostræde og Klostergade i det centrale Kolding ligger den lokale skatepark, der er mødestedet for en del af ungdommen i Kolding. Her mødes skatere, løbehjuls- og rulleskøjtekørere og andre entusiastiske borgere for at rulle.

Området har dog i flere år været præget af uro fra mindre grupper af unge, som ikke bruger parken, men blot hænger ud dernede til gene for skatere, og har skabt utryghed blandt lokale.

Efter opfordring fra Kolding Skateboardforening, Skate6000, er der nu taget hånd om problemet. Det er sket gennem Kolding Kommune og SSP Kolding, der er et samarbejde mellem socialforvaltningen, skoleforvaltningen og politiet, i samarbejde med Kolding stadion, der vedligeholder parken.

Hegn pryder parken

Rundt om parken er der nu opsat et hegn, der skal forhindre unge ’hangouts’ som Kim Batiste kalder dem, i at opholde sig på banen. Førhen kunne de unge tilgå banen fra flere sider, hvor nogle ville hænge ud ved bænkene i den ene ende, og det skabte uro:

”De kan finde på at spraymale på banen, eller kaste en flaske nede i skateparken. Nogle har også skudt bomberør af. Når de gør det, så bliver det bare lidt svært at skate,” fortæller formand for Skate6000 Kim Batiste.

Efter hegnet blev sat op, og bænkene fjernet, skal man igennem banens hovedindgang og en tur ned gennem banens ramper og forhindringer for at nå til den ende, hvor de unge ’hangouts’ førhen befandt sig. I dag skal man derfor ofte forbi andre skatere.

”Man starter ligesom i den ene ende, og så kører man ned igennem banen og kører rundt og kommer tilbage igen. Før kunne man hænge ud i begge ender,” forklarer Kim Batiste.

Han uddyber, at hvis man opholder sig, hvor uromagerne førhen sad, vil man være isoleret fra andre unge, og det derfor ikke længere er interessant for dem, at opholde sig i skateparken.

Hegnet har dermed fået en præventiv effekt, som man nu op til foråret ser resultatet af.

Hegnet er blevet bevilget gennem dialog med Skate6000 og SSP Kolding og finansieret gennem et kommunalt budget til drift af fritids- og idrætsfaciliteter, fortæller fritidskonsulent i Kolding Kommune Mona Bruun Enevoldsen.

Projektet har været godt et halvt år undervejs, men hegnet står nu færdigt.

Man skal nu igennem hele banen for at komme ned til den ende, hvor der plejede at være uro. Foto: Peter Overgaard Rodin.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Unge uromagere er dog ikke kun et problem i Kolding Kommune. Ifølge Kim Batiste er det en tendens, man ofte ser, når en ny skatepark skyder op i en by:

”Når der er en skattepark, og der er unge dernede, jamen så kommer der også andre unge. Eksempelvis dem på knallerter og dem, der godt kan lide at ryge smøger, dem der ikke har et sted at være.”

Generelt mener Kim Batiste, at der gode tilbud til unge, der arrangeres af ungdomsskolerne i kommunen, men at de desværre ligger uden for Kolding midtby.

En del af de præventive tiltag er sket gennem SSP Kolding, der også har været inde over projektet. Samarbejdet er et kriminelt værn, der skal afholde unge fra at komme ind i en kriminel løbebane.

Medarbejdere fra SSP Kolding har i perioden opsøgt unge, der befandt sig på banen, og snakket med dem om, at de burde finde andre steder at opholde sig, det fortæller chefkonsulent for SSP Kolding Kim Hansen.

Årsagerne til, at de unge har opholdt sig i skateparken skyldes ifølge Kim Hansen, at de ikke har andre steder at være, og det er mere attraktivt for de unge at være inde i byen, hvor der sker noget mere.

Han uddyber, at han ikke præcis ved, hvor de unge nu opholder sig, men at det ikke er på offentlige arealer i Kolding.