Flere mænd mangler relationer: I Bramdrupdam vil en gruppe gøre op med problemet

Hver femte mand har ikke nogen at tale fortroligt med. Det viser en ny undersøgelse fra Forum For Mænds Sundhed. I undersøgelsen står der, at det kan føre til mistrivsel eller sygdom, hvis ikke man har nære relationer. 70-årige Erik Kjærsgaard fra Bramdrupdam frygter de mentale udfordringer, som ensomhed kan medføre, og derfor rækker han ud efter nye bekendtskaber på Facebook.

Figuren er lavet på baggrund af tal fra Forum For Mænds Sundhed undersøgelse ”Mange mænd er uden nære relationer”
Figur: Sofie Pichard

Af Sofie Pichard Christensen

”Jeg er simpelthen bange for mentalt at gå i hundene, når jeg går på pension,” fortæller Erik Kjærsgaard fra Bramdrupdam.

Selvom der er nogle år til, at Erik går på pension, rækker han allerede nu ud efter flere bekendtskaber. Han frygter at blive ensom og ikke have nogen at snakke med, når han bliver pensioneret. Det har han nemlig set mange eksempler på. Derfor har han taget initiativ til en mandeklub igennem en Facebookgruppe for lokale i Bramdrupdam, hvor det har lykkedes ham at samle fem andre jævnaldrende mænd, som også har brug for flere bekendtskaber i deres liv. Klubben kalder de for ”Kaffeklubben Herreværelset i Kolding”, og de mødes ugentligt over kaffe for at vende verdenssituationen.

Erik håber på, at mændene i gruppen bliver fortrolige med tiden, og at klubben får flere tilhængere. Han mener nemlig, at det tager lang tid for mænd at blive fortrolige, og at fortrolighed er et krav for mænd, hvis de skal dele ud af sig selv og deres problemer.

God grund til bekymring

Forskningsleder på rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, mener, at Erik og andre pensionister har god grund til bekymring. Først og fremmest fordi undersøgelsen viser, at en tredjedel af dem, der aldrig har nogen at snakke fortroligt med er mennesker uden beskæftigelse. Derudover kan det medføre mistrivsel og sygdom ikke at have nogen nære relationer.

“Man har 50 procent mindre sandsynlighed for overlevelse, når man er syg, hvis man ikke har nogen nære relationer. Derudover er man også mere sårbar over for psykiske problemer,” fortæller Svend Aage Madsen.

Fællesskaber for mænd er det, der skal til

Ifølge Svend Aage Madsen er det fællesskaber for mænd, der skal til, for at antallet af mænd uden nære relationer kan blive mindsket. Han mener, at lokale fællesskaber såsom ”Kaffeklubben Herreværelset i Kolding” er nødvendige initiativer, som kan give den enkelte mand flere relationer.