Kvinderute åbner i Kolding: ”Den helt almindelige danske kvinde er skrevet ud af byrummet”

I dag, onsdag d. 8. marts 2023, åbnede Kvinderuten i Kolding i anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag. Kvinderuten er en lydvandring i midtbyen, som hylder kvinder, der gennem historien har gjort en forskel for Kolding. Art Pico er den frivillige forening, som står bag projektet.

Ferniseringen fandt sted i Bæredygtighedshuset i Kolding.
Foto: Clara Bertram Hansen
Af Clara Bertram Hansen

Danmarks første Kvinderute er i dag åbnet i Kolding. Ruten går gennem Kolding midtby, og undervejs kan man – gennem en app på mobilen – lytte til historier om danske kvinder, som har haft betydning for Kolding. Ferniseringen skete i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag og fandt sted i Bæredygtighedshuset på Jernbanegade 3 i Kolding.

Dorthe Zinck Iversen, formand for foreningen Art Pico og initiativtager til projektet, håber på, at lydvandringen kan være med til at belyse det, hun betegner som et reelt problem:

”Den helt almindelige danske kvinde er skrevet ud af byrummet.”

Formand for Art Pico, Dorthe Zinck Iversen, håber på, at mange vil bakke om op initiativet.
Foto: Clara Bertram Hansen

Ligestilling og demokrati er omdrejningspunktet

Idéen til Kvinderuten kommer af, at man i den frivillige forening Art Pico har et ønske om at sætte fokus på ligestillings- og demokratispørgsmålet. Sådan fortæller formand Dorthe Zinck Iversen:

”Vi ønsker at få flere kvinder ind i det offentlige rum.”

Dorthe Zinck Iversen mener, at der er tale om et nationalt problem, når det kommer til repræsentationen af kvinder i bybilledet. Her nævner hun som eksempel, at man i Kolding har navngivet 34 veje efter kvinder, mens man har navngivet 123 veje efter mænd. Dette er ud af de i alt 1820 veje, der er i Kolding Kommune.

Det er i den forbindelse med udgangspunkt i kunsten, at man hos Art Pico ønsker at påvirke bybilledet:

”Det er ligestilling og demokrati, der er omdrejningspunktet – krydret med lydvandring og kunst,” siger Dorthe Christiane Zinck Iversen.

Hun fortæller, at de med Kvinderuten håber på at være med til at give borgere fra Kolding et indblik i deres kulturarv – og det gælder både mænd og kvinder.

Mange bakker op om initiativet

Ferniseringen byder på velkomsttale, champagne og musik inden selve lydvandringen. Her er flere mødt op for at støtte op om projektet.

Én af dem er Jannie Tolstrup, og hun ser positivt på Kvinderuten:

”Det er en interessant måde at italesætte problemet omkring underrepræsentationen af kvinder i historien,” fortæller hun.

Det er dog ikke udelukkende kvinder, som er mødt op i Bæredygtighedshuset. Mændene er også repræsenteret, dog i mindre grad. Per Sørensen er en af dem.

”Mit udgangspunkt er, at jeg er historisk vandrer. Jeg synes dog, det er fint, at der kommer fokus på kvinderne i bybilledet,” siger han.

En national Kvinderute kan være på vej

Selvom Kvinderuten i første omgang kun er at finde i Kolding midtby, så tror Dorthe Zinck Iversen på, at Kolding kun er begyndelsen.

”Ferniseringen af Kvinderuten i Kolding er fase et,” fortæller hun.

Hun håber på, at den nationale interesse for ligestilling samt opbakning fra politikere kan være med til at sætte gang i etableringen af en national Kvinderute.