Skydning hjælper børn med ADHD i Kolding Kommune

Sydøst for Kolding by har de i Bjert-Stenderup Skytteforening sat stort fokus på, hvordan skydning er med til at hjælpe børn med ADHD til at falde til ro og fokusere.

Skydebanen er beliggende i kælderen under Bjert-hallen sydøst for Kolding. Foto: Peter Overgaard Rodin.

Af Peter Overgaard Rodin

Hver mandag og torsdag mødes børn og unge til skydning på Bjert-Stenderup Skytteforeningens baner beliggende i Bjert-hallen lidt udenfor Kolding.

Foreningen har stor fokus på de børn som har ADHD, der bor i området. I samarbejde med ADHD-foreningens lokalafdeling i Sydjylland kommer mange børn fra Kolding og omegn ofte ned og låner foreningens lokaler, eller er med til skydetræning.

Erfaring viser, at skydning kan være med til at hjælpe de unge med at kontrollere deres ADHD, det fortæller tidligere instruktør i forsvaret og næstformand for Bjert-Stenderup Skytteforening Søren Juul:

”Jeg har altid vidst, at der var stor evidens for, at skydning kan afhjælpe og være med til at give ADHD-børn en retning, hvor det kun er dem selv, det handler om og give dem nogle succesoplevelser”.

Søren Juuls evidens bakkes op af forsker ved Institut for Psykologi på SDU Annegrete Gohr Månsson. Hun har forsket i ADHD og skydeidrættens påvirkning på diagnosen.

Hun fortæller, at børnene lærer at fokuserer på en ting ad gangen, når de går til skydning. Det smitter af på deres skolearbejde og i hjemmet.

Hyperfokus og mindfulness

Ifølge Søren Juul viser erfaring, at de udfordringer, der kan være til hverdag for børn med ADHD, de forsvinder, når de får lov at stå på skydebanen og kun fokusere på dem selv.

Skydningen hjælper de unge som en slags mindfulness, hvor de kommer ned i gear, og kan fokusere på én ting. I skytteklubben ser de, at børnene lærer at bruge deres ADHD. Her er især H’et i ADHD, der står for ’hyperfokus’ et vigtigt redskab, fortæller Søren Juul.

Fakta

Hyperfokus er et ekstremt højt opmærksomhedsniveau som kan vare i flere timer. Du koncentrerer dig om noget så intenst, at du mister opmærksomhed på alt det, der foregår udenfor og inden i dig. Du opdager ikke, at du skal tisse, er sulten, er tørstig eller er træt. Du lukker af for omgivelserne og hører ikke, hvad der foregår uden for dig.

Kilde: minterapi.dk

For at afhjælpe de unge, har foreningen fokus på ikke at presse de unge for meget, og stiller derfor heller ikke krav til dem. Derfor roser de også børnene meget:

”Den måde vi gør det på, ud fra erfaring er, at vi roser børnene fra de kommer til de går. Mange af børnene med ADHD bliver mødt hver dag med ting, der gør, at det ikke altid er lige sjovt. Her kommer de og får ro fra de kommer, til de går igen. Det vokser de af,” fortæller Søren Juul.

Ifølge næstformanden handler det, uanset om man har ADHD eller ej, om, at have fokus på sit åndedræt og mærke efter uro i kroppen:

”Det handler om at mærke, om der er noget der generer en, at have fokus på sit åndedræt og komme helt ned i gear. Det er der rigtig mange, der har godt af.”

Bjert-Stenderup Skytteforening har siden deres start for to år siden haft stor fremgang i medlemstallene. I dag har foreningen omkring 200 medlemmer. Foto: Peter Overgaard Rodin.

Skydning hjælper i skolen

Det er ikke kun skytteforeningens erfaringer, der viser, at skydning hjælper på ADHD. Formand for ADHD-foreningens lokalafdeling i Sydjylland Ole Futtrup Kjær ser samme virkning, når de unge får lov at benytte skydebanen:

”Skydningen er god, fordi man med det samme kan mærke, at man lykkedes. Den der kropsbevidsthed, og bevidstheden om, hvordan man kan bruge sin vejrtrækning til at fokusere og slappe af, er noget af det, der er svært, derfor giver det god mening at gå til skydning.”

Yderligere kan man se, at hvis man arbejder med sit åndedræt og fokus, lykkedes man ikke kun med skydningen, men børn og unge får også teknikker til at fokusere bedre i skolen.

”Det tager lang tid inden, at man får belønningen fra folkeskolen. Ved skydning ser du og mærker du det med det samme,” fortæller Ole Futtrup Kjær.

Bjert-Stenderup Skytteforening er blandt de nominerede til Årets Forening 2022 i Kolding Kommune for deres arbejde med bl.a. børn med ADHD og deres erfaring med skydnings evne til at fremme fællesskab og koncentrationsevnen.

Kåringen af Årets Forening 2022 finder sted tirsdag den 14. marts på Kolding Teater.