Multifoods i Kolding hjælper socialt udfordrede i arbejde: Man skal spille på deres banehalvdel, i stedet for på sin egen

Hos Multifoods i Kolding producerer de sambusaer til virksomheder og private i hele landet, men deres ansatte adskiller sig fra mange andre virksomheder.

Af Mikkel Mortensen

Tager man forbi Multifoods, bliver man mødt af smilende medarbejdere, der folder madtrekanter på livet løs, men de ansatte i den her virksomhed minder ikke om andre. Udover at producere mad fokuserer de på at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det startede med nydanske kvinder fra især Somalia, men i dag tager virksomheden imod alt fra sprogligt udfordrede til autister. De er otte faste medarbejdere, og har omkring 15 borgere ansat på tidsbestemte stillinger. Alle bruger de køkkenet som et springbræt ud på arbejdsmarkedet.

En sambusa (også kendt som samosa) er en ret, hvis oprindelse kan være svær at udpege, navnet stammer fra det persiske sanbosag. Sambusaer er en udbredt spise i det nordøstlige Afrika, Mellemøsten og det Indiske subkontinent. Retten består af en udrullet dej, der derefter foldes til en trekant omkring et fyld af f.eks. løg, ærter, kartofler eller kød. Herefter tilberedes den i varm olie, og er derefter klar til spisning. Kilde: Wikipedia

Fra frivillige til fastansatte

Projektet blev startet i 2019 af Kolding Kommune som en måde at få nydanske kvinder ud på arbejdsmarkedet. Inspireret af den aarhusianske virksomhed Somalifood, fik de skabt et frivilligt fællesskab, der inviterede de sprogligt udfordrede, nydanske kvinder forbi til et fællesskab omkring madlavning. Formålet er at vænne de ansatte til mere faste stillinger.

Annette Møller Therkelsen har været med som projektleder lige fra starten, men er sidenhen kommet ind med sin virksomhed Nord Concepts, og har overtaget den daglige drift. Annette Therkelsen er uddannet sygeplejerske, og har altid haft en interesse i at arbejde med mennesker. Det var netop dette, der drev hende mod projektet omkring Multifoods.

’’For mig giver det så meget værdi at se dem vokse, og føle at de også har en plads i samfundet, hvor de kan bidrage med noget. Det betyder lige så meget for mig, som jeg tror at det gør for dem.’’

En kultur der bærer præg af baggrunden

Udover at skabe en arbejdsplads for virksomhedens ansatte, skaber de hos Multifoods også en mulighed for at bruge det danske sprog på fast basis. Det gjaldt, da man i starten ansatte kvinder af anden etnisk baggrund, men gælder især nu, da man også ansætter etniske danskere med autisme og andre kognitive eller fysiske udfordringer.

Virksomhedens succes i arbejdet med socialt udfordrede borgere er ifølge Annette Møller Therkelsen skabt gennem et trygt miljø. Netop dette miljø kommer af de forskelle, som normalt har adskilt de ansatte fra andre.

’’Vi har skabt en kultur nede hos os, hvor der virkelig er plads til rummelighed, og det skyldes jo, at alle kommer fra noget andet end klassisk ’’leverpostejsdansk’’. Alle har altså noget med sig, om det så er sproglige eller kognitive udfordringer, og på en eller anden måde skaber det en rummelighed på arbejdspladsen.’’

Et prisvindende projekt med store ambitioner

Denne kultur har nu båret frugt på andre måder end sambusasalg i trekantområdet. I slutningen af februar modtog Multifoods og deres ansatte nemlig Business Koldings initiativpris og Kolding Kommunes ’SammenOmJob’ pris. Med de to udmærkelser håber Annette på at kunne sætte projektet yderligere på landkortet.

I multifoods’ baggrundsbrogede køkken i Kolding producerer de ugentligt mellem 1000 og 1500 sambusaer, men de drømmer om mere. Der er ikke nogen specifik målsætning, men Annette Therkelsen håber på at de spiselige trekanter på sigt kan sælges til flere virksomheder og måske endda dagligvareforretninger. Men virksomhedens konstante målsætning er klar.

’’Vi skal bare sælge så mange Sambusaer som muligt og nå så langt ud som muligt, og det er selvfølgelig med det mål at få nogle flere i arbejde.’’