En ekstra udgift til Kolding Kommune – Den kollektive trafik koster mere end forventet

Foto: Magnus Løbner Rosenberg.

Kolding Kommune forventer en ekstra udgift på lidt over syv millioner kroner på den kollektive trafik. Det skyldes ekstra udgifter hos Sydtrafik i 2023.

Af Maya Anastasia Larsen

Plan-og Teknikudvalgsmedlem og Sydtrafiks bestyrelsesrepræsentant fra Kolding Kommune, Jacob Ville (V), forklarer, at ekstraudgiften bl.a. kommer på grund af et fald af passagerer i busser som følge af pandemien. Jacob Ville mener også, at det skyldes høje el-og benzinpriser.

Sydtrafiks budgetforslag blev første gang sendt til høring i Kommunerne og Regionerne den 27. juni 2022. På det tidspunkt forventede udvalget for Plan-og Teknik et bidrag til Sydtrafik, på 53 millioner kroner.

Men Sydtrafiks budgetforslag er på syv millioner kroner højere, så det samlede bidrag fra Kolding Kommune til Sydtrafik er lige over 60,1 million kroner. En stigning på ca. 10 procent fra 2022.

Hvor skal pengene komme fra?

Jacob Ville ved på nuværende tidspunkt ikke, hvor pengene skal komme fra:

”Det skal endeligt vedtages i september 2023, men det betyder, at vi får tingene til at falde på plads i august. Vi er så småt i gang ude i udvalgene, med at finde ud af, hvor der skal spares og hvor meget der skal spares.”

Kolding Kommune kunne i 2021 spare lidt over syv millioner kroner i kontrakten med Sydtrafik, da de skiftede alle dieseldrevne bybusser ud med elbusser. Men nu tyder inflationen på, at pengene ikke vil kunne blive sparet som forventet.

Borgerne kan forvente mere Flextrafik

På grund af den øgede udgift til Sydtrafik, vil Kolding Kommunes udvalg for Plan-og Teknik nytænke den kollektive trafik.

”Det kan jo betyde, at der skal være færre afgange af busser i kommunen. Det betyder, at vi måske skal kigge ind i mere flextrafik,” forklarer Jacob Ville.

Bestyrelsesformand for Sydtrafik, Preben Friis-Hauge, forklarer, at denne nytænkning ligger hos den enkelte kommune, fordi den enkelte kommune selv bestiller den ønskede trafik:

Det, Kolding Kommune har bestilt, koster syv millioner kroner mere. Vi skal ikke tjene penge i Sydtrafik, men vi skal gøre det så billigt som muligt.”